Bebeklerde kabızlık

Bebeklerde Kabızlık

Sert ve zor dışkı çıkışlarına kabızlık denir. Kabızlık özellikle çocuklarda sorunlu yaşanır. Çünkü bebeklerde bağırsak hareketleri çok değişkendir. Kimi çocuk kakasını günde 2 kez yaparken, kimi çocuk da 2-3 günde bir yapabilir. Hep aynı düzende kaka yapan bir çocuk 2-3 günde bir de yapsa kabız demek değildir. Dışkının kıvamı sert değilse de, birkaç günde bir yapılması kabızlık değildir.
Çocuklar sert kaka yaparlarken zorlanırlar. Anüslerinde tahrişler olabilir. Bu tahriş veya çatlak dışkı çıkışı sırasında acıya yol açar. Çocuk bu nedenle kakasını yapmak istemez. Bu da sorunu daha da arttırır.
Bebekler oturmayı ya da emeklemeyi öğrenirken ve yürümeye başlamadan önce hafif kabızlık çekebilirler. Çocuğun tuvalet eğitiminde baskıcı olmak da çocuğun kaka yapmayı reddetmesine yol açar. Bunun sonucunda da kabızlık oluşabilir.

Pekala yedirdiğimiz meyvelere veya ek gıdalara dikkat ediyor muyuz?
Örneğin mercimek çorbası kabızlığı tetikleyebilir. Meyvelerden elmaya ne demeli? Gaz yapar diye biliriz de kabız yapar diyemeyiz. Belki sert bir kabızlık değil ama o da sebeplerden birisidir.
Trabzon hurması denilen cennet hurması ya da başka bir deyişle amme kabızlık yapan meyvelerden bir diğeridir. Yapısına bakıp kaygan özelliğine aldanmayızınız. Sık yedirilmesi durumunda bebekten bebeğe değişmekle birlikte olumsuz etkisi hemen ortaya çıkar.
Bir diğer meyve de muzdur. Muza da özenle dikkat etmek gerekir.
Velhası kelam, bebeklerin sağlığı anne ve baba için çok önemlidir. Dolayısıyla sağlıklı beslenme de ebeveynlere bağlıdır.

Yorumlar