Hazır Gıdalara Dikkat!

Günümüzde hazır gıda kullanmayan neredeyse yok gibidir. Özellikle gençler arasında çok yaygın şekilde tüketilmektedir. Bir de bilerek ya da bilmeyerek çocukların da tükettiğini düşünürsek, birazdan bahsedeceğim konun vahameti anlaşılacaktır.
Hazır gıdaların üzerinde genel olarak "hiçbir koruyucu madde içermez" yazıyor. Bunu birçok üzerinde görebilirsiniz. “Hiçbir katkı maddesi içermez” ile koruyucu madde içermez cümleleri arasında algılama, fark etme ya da anlama eksiklikleri, insanları hataya düşürmektedir. Örnek olarak çorbaları ele alalım.
İşten gelmişsiniz, hemen sıcacık bir çorba yapmak istiyorsunuz, ama klasik yöntemlerle uzun uzadıya uğraşmak zor ve zaman alıcı. Bir paket hazır çorba, tencere ve bir miktarda su, ihtiyacınızı gidermeye yeterlidir. Tabiî ki 10-15 dakika da ısıtmak ve kaynatmak için beklemek gerekiyor. Eşinizle, çocuğunuzla ailece sıcacık kolay hazırlanmış lezzetli bir çorba tüketiyorsunuz.
Pekala, bu hazır çorbalar nasıl yapılıyor ve ne içeriyor diye, kimse sorgulamıyor mu?
Örneğin MSG diye bir madde içermektedir. Türk Gıda Koteksi'ne uygundur" izniyle üretilen bu gıdalardaki MSG nedir?
Piyasalarda ÇİN TUZU adıyla satılan bir maddedir. Bazı dönerciler de kullanıyor. Lezzetinden dolayı dönerden bir değil, iki, üç porsiyon tüketmek istiyorsunuz. İthal edilen ister peynir, ister konserve isterse de başka bir ürün olsun hepsinde de mevcut.
MSG’nin açılımı MONO SODYUM GLUTAMAT’dır. Yiyeceklere katıldığında, o yiyeceğin tadının beyin tarafından güzel olarak algılanmasını sağlıyor. Tatlı, tuzlu, acı fark etmiyor. Hangi yiyeceğe katılırsa lezzetliymiş gibi geliyor. O yüzden gıda üreticilerinin bir çoğu MSG'yi karlı olduğu için kullanıyorlar.
MSG zararlı mı ?
Zararlarını maddeler halinde sıralayalım:
  • Bu madde Nörotoksin. Sinir hücrelerine zarar veriyor. Merkezi sinir sistemi tahribatı ve buna bağlı olarak alzheimer, parkinson, huntington hastalıkları, epilepsi, göz retina tabakası hasarı, yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, obezite meydana getirir.
  • Büyüme hormonu baskılanmasına neden olur.
  • Pankreas hasarı, insülinde artış, ve buna bağlı diyabetin ortaya çıkmasına neden olur.
  • Böbrek ve karaciğerde ciddi hasarlar oluşturur.
  • Hamilelerde plasenta bariyerini geçebiliyor, anne karnındaki bebek de aynı tahribatlara maruz kalabiliyor.
Yukarıda kısmen bahsedildi ama MSG hangi gıdalarda var, isterseniz sıralayalım:
  • Özellikle çocukların, hatta büyüklerin de çok severek yediği cipslerde
  • Hazır köfte harçlarında
  • Et suyu tabletlerinde
  • Hazır çorbalarda
  • Dondurmalar
  • Renkli yoğurtlar ve benzeri birçok üründe
Bunca zararına rağmen neden kullanılıyor?
Dünya küreselleşiyor, küreselleşen dünyada ticaret küreselleşmez olur mu? Zaten küreselleşmenin tam olarak ne olduğu ya da hangi sektörlere sirayet ettiğini, insanların yaşamına etkileri nelerdir, kimse üzerinde bile durmaya gerek duymuyor. Varsa yoksa siyasi yönleri tartışılıyor.
Ticaretin acımasız hal aldığı dönemde insan sağlığının üzerinde duyarlı şekilde durulacağına inanabiliyor musunuz? Ticaretdw amaç çok satmak ve çok kazanmaktır. Bunun için de her yol mübahdır anlayışıyla hareket ediliyor. Görsel medya ile MSG’nin katıldığı ürünler, insanların beynine işleniyor. Bir kilo patates fiyatıyla bir paket cipsin ağırlığı ve fiyatını karşılaştırır mısınız?
Zararlarını anlayabilmek için çevremizdeki insanlara bakabiliriz. Çocukların ve yetişkinlerin hastalanma sıklıklarına ve hastalık sebeplerine bakmak gerekiyor. Sonra da önlemlerini alınmalıdır.

Çözüm nedir dersek, bunun cevabı hem çok basit hem de çok zordur. Çözüm insanlarımızda ve bir an önce hareket etmelerinde. Kolaylık ve zorluk da insanda gizlidir.

Yorumlar