Kalabalıktan sağlık çıkmaz!

          Hükümet'in Tam Gün Yasası adı verdiği düzenlemeye, elini vicdanına koyan hemen herkes destek vermektedir. Doktorların ukalalığı arasında muayane olmaya çalışan hastalar bundan kurtuldular. Devlet kendi hastanelerini kullandırarak sırtından haksız para kazananları uzaklaştırdı. Sadece kazanç meselesi de değil olay! Fazla doktor sayısına rağmen kimseyi bulamayan hastalar çaresizlik içindeydi. Hastanelere gittiğinde sekreterler ya da doktorun kendisi özel muayenehane kartvizitlerini veriyorlardı. Veya bir kağıda adres ve numaraları yazılıyordu.
          Bunlar tamam oldu. Peki gerçekten sağlıklı sağlık anlayışı ortaya çıktı mı?
          İşte asıl meseleyle belki de Bakanlığımız şimdi yüzleşiyor. Hastahanelerden ayrılıp gitmeyen doktorların işi gerçekten zor. Onlarca, yüzlerce hasta, muayene olmaya çalışıyor. Hele konusunda iyi olduğu bilinen doktorların yanına yaklaşılamıyor bile. Sebebi de kalabalık...
         Hastahane koşulları iyileştirilmeden bunun da önüne geçilmesi zor görünüyor. Bir doktor günlük 70 kişiye bakmaya çalışırsa bu gerçekçi bir muayene olabilir mi?
         Bütün fiziki koşullar tamam mı?
         Muayene sırasında çat kapı içeri dalan ilaç mümessilleri ne olacak?
         Sıranın çabuk ilerlemesi için 2-3 hasta içeri alınıyorsa ne olacak?
         Sıralayabileceğimiz benzer soruların cevaplarını Bakanlık önceden vermiş olmalıydı ve düzenlemeler buna göre yapılmalıydı. Kamu hastanelerinde bazı alanlarda özel hastanelerden çok daha kaliteli doktorlar bulunuyordu ve hala da var.
         Peki giden bu doktorların yerine gelecek iyi olmayanların etkisi düşünüldü mü?
         Tam Gün Yasası ile ilgili bu düzenlemeye genel hatlarıyla evet... Ama alınan bazı kararların tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir.

Yorumlar